A WALL AS A RURAL VESTIGE IN LO CONTADOR

LOF·drone
LOF·drone for LOFscapes

(Video: Camila Romero I. / Editing and Photography: Verónica Aguirre L. and Camila Romero I. / Text: Camila Medina N.)

04.06.2015

Below ground in the eastern sector of the campus, a piece of retaining wall or a brick containing wall oriented from east to west was discovered. The wall, as the first finding, was assumed to be an inaugural stone and will be integrated into the new Teaching and Research Building for the School of Architecture on the Lo Contador Campus.

Cranes are raised on Pedro de Valdivia Norte for the construction of the new Teaching and Research Building for the School of Architecture on the Lo Contador Campus. The excavations that were carried out to build the foundations of the project of architect Gonzalo Claro R. and team encountered historic traces of the now disappeared colonial rural landscape, reminding us in passing of the privileged location on which the house of Architecture, Design and Urban Studies of the Pontifical Catholic University of Chile is built. Under the ground and in the eastern sector of the campus, a piece of retaining wall or a brick wall, oriented from east to west, was discovered, which possibly served to contain land and control the floodwaters of the different channels that left the Mapocho River to irrigate the lands of Doña Marcela Contador (1).

(1) In the historical water plan of the Campus, different minor channeling lines diverted to the farm and to San Cristobal Hill can be observed, which suggest the role of containment infrastructure for this element. In Sandra Iturriaga and Wren Strabucchi (eds.), Lo Contador: Casas, Jardines y Campus (Lo Contador: Houses, Gardens, and Campus) Santiago: Ediciones ARQ, 2013, p.19 © Sergio Larraín


Given the inevitable need for growth and densification of the campus, it is interesting to question the role of these lost traces, about those infrastructures intimately related to territorial dynamics, hidden by time, and that we may continue digging up in that area already inhabited between the Hill San Cristóbal and the foundational tributary of the city. At least the wall, at first glance, was assumed to be the inaugural stone and will be integrated into the new building.

2019-10-26T23:16:40-03:00
Go to Top